Cybersikkerhed genfortalt

Måske var du med, da professor i cybersikkerhed, Jens Myrup, bidrog med sin viden på kurserne om cybersikkerhed her i efteråret? Her en lille opsummering af de vigtigste tre fif til at forbedre din cybersikkerhedssituation.

Grundlæggende skal du huske, at du er den bedste til at beskytte dig selv og dine data. Du skal bare lade være med at tænke, som du plejer …

  1. Lav originale adgangskoder, som hackere får svært ved at bryde

Vi tænker som mennesker, og det betyder, at vi skaber menneskelige koder. Skal der være et stort bogstav, indsætter vi det først, og skal der være et specialtegn, sætter vi det sidst, og oftest er det et udråbstegn. På samme måde, hvis vi skal indsætte et tal, sætter vi det også sidst, og når det skal ændres, hæver vi det gradvist fra 1 til 2 osv. Brug allerhelst mange tegn blandet med store og små bogstaver samt tal, da det giver så mange muligheder, at selv computere bliver trætte af at lede.

Med andre ord, lav en anti-menneskelig kode. Og lav altid forskellige koder – med mere end otte tegn i.

Det er også en god idé at anvende en password-manager (fx LastPass), og så anvende de koder, der bliver foreslået der.

 

HUSK

Sig ja til tofaktorgodkendelse, og giv aldrig dine koder fra dig.

 

  1. Tag sikkerhedskopier! Så du har adgang til dine data, hvis de bliver stjålet

Alt det, du ikke kan undvære, skal du beskytte. Når det først er stjålet, er det for sent. Du kan enten sikkerhedskopiere dine data til skyen (cloudløsning) eller til en ekstern harddisk. Det kan være en god ide at indstille din computer til automatisk sikkerhedskopiering.

 

HUSK

Man skal aldrig betale løsepenge. Aldrig. For der vil altid være en risiko for, at du alligevel ikke får dine data tilbage. Desuden bidrager du blot til fødekæden – og det ER en fødekæde. Der er grupper derude, der fungerer som store firmaer med ansatte på lønningslisten, som KUN beskæftiger sig med at prøve at få udbetalt penge fra ængstelige sjæle, der ikke ved bedre. Rådet er derfor: lad være, og husk at tage sikkerhedskopier. Men har de kriminelle været inde i dit system, siden du påbegyndte din backup, er det lige meget.
Du kan teste, om du er blevet hacket på: Have I Been Pwned: Check if your email has been compromised in a data breach. Den samme mulighed er der i LastPass: #1 Password Manager & Vault App with Single-Sign On & MFA Solutions | LastPass

 

  1. Få en krypteret mailløsning

Mails er som udgangspunkt ikke sikre, fordi de sendes ukrypteret over nettet; de er altså som åbne postkort. Vid dog, at krypterede løsninger skal være understøttet af både afsender og modtager for reelt at være krypterede, men så kan de heller ikke læses undervejs.

Bemærk, at risikoen ved at sende mails i lige så høj grad handler om, at du får skrevet til de forkerte, og så husker mailprogrammet den adresse, som så bliver indsat næste gang, du forsøger at skrive til vedkommende, medmindre du selv indtaster mailadressen korrekt.

Du kan også sætte dit domæne op, så andre ikke kan sende, som om de er dig. Der findes eksperter derude, som kan hjælpe dig. Så beskyt din mail.

 

HUSK

Translatørforeningen samarbejder med RMail, der tilbyder krypterede mailløsninger.

En sidste række fif

Terminologi

Mangler du lidt gloser, er her tre begreber, der alle stammer fra westernfilm:

Black hats Kriminelle hackere
White hats Etiske hackere. Dem kan man hyre for at tjekke, om man er sårbar. Det er den slags personer, universiteterne gerne vil uddanne.
Gray hats Cyber-eremitter, der vil vise deres evner eller har et ben i siden på nogen.